شيخ حسن آل عصفور:
نکته
حائز اهميتی که سينه به سينه در خصوص مراتب معنوی اين عالم ربانی نقل
گرديده اين است که هنگام وفات, سازه موجود بر روی مزار ايشان از آب دريا
به ساحل بوشهر می رسد بدون اينکه هيچ آثاری از فرستنده آن رؤيت شده باشد و
يا گزارشی مبنی کشتی حامل آن دريافت شده باشد! شيخ حسن آل عصفور از علماي بنام و محدثين ارجمند بوشهر در قرن سيزدهم هجري قمري است. علامه و محقق بزرگ شيعه آيت الله سيد محسن عاملي در كتاب مهم و پر ارزش خود " اعيان الشيعه" درباره ي شيخ حسن آل عصفور بوشهري مي نويسد:
«شيخ حسن فرزند شيخ حسين فرزند محمد فرزند احمد فرزند ابراهيم فرزند احمد فرزند عصفور فرزند احمد فرزند عبدالحسين فرزند عطيه فرزند شيبه بحراني. در اوايل سده سيزدهم زندگي را آغاز كرده. در كتاب «انوارالبدرالدين في علماء بحرين» مكتوب است كه پدر شيخ حسن شش فرزند عالم و فاضل داشته كه شيخ حسن از همه معروف تر است. بعد از وفات پدر به سال 1216 قمري به بوشهر مهاجرت مي كند و در ميان مردم از اعتبار و موقعيت عظيمي برخوردار مي شود. امامت جمعه و جماعت و تصدي امور قضا را به عهده مي گيرد. در اين شهر وفات يافته و در خانه اش مدفون گرديده است.»
قبر شيخ حسن در بوشهر داراي موقعيت در خور توجهي بوده و زيارتگاهي است كه مردم به آنجا مي روند به خصوص مورد احترام اخباري هاي بوشهر مي باشد. در اين بقعه كتابخانه معتبري وجود داشت كه اكثر قريب به اتفاق كتاب ها خطي و بيشتر كتب تأليف علماي آل عصفور بود.
آثار علمي شيخ حسن آل عصفور كه در كتاب "اعيان الشيعه" به آنها اشاره شده عبارتند از:
- رساله عمليه مبسوطي در طهارت و صلاة
- مناسك حج
- رساله اي در احكام روزه
- شيخ حسين پدر شيخ حسن اصول پنج گانه را به نظم كشيده و او منظومه پدر را شرح داده است.
دائرة المعارف اسلامي درباره ي او مي نويسد:
«شيخ حسين هفت فرزند داشته كه پنج نفر از آنان عالمان ديني و داراي مناصب فقهي و قضايي و امام جمعه و جماعت بودند از جمله حسن كه پس از مرگ پدر به بوشهر مهاجرت و آنجا سكونت مي كند، در امور مذهبي مانند قضا و امامت جماعت مي پردازد. او در سال 1261 قمري (1845 ميلادي) در همين شهر درگذشت.»
فارسنامه ناصري نيز درباره او نوشته است:
«جناب مستطاب صفوه محدثين و قدوه مدرسين عارف دقائق صحيحه ... علامه شيخ حسن بوشهري آل عصفور مادام الحيات در بوشهر به نشر احاديث و احكام شرعي مشغول بود و در سال 1260 و اندي به رحمت ايزدي پيوست.»
منبع: كتاب يادگار نامه حجت الاسلام و المسلمين حاج سيد محمد حسن نبوي
علت حركت شيخ حسن آل عصفور از بحرين به بوشهر :
پرتقالي ها چون بر بحرين دست يافتند ظلم و جور و فشار را بر مردم روا داشتند و در اين امر بيش از حد تصور، فساد و تباهي برآوردند تا آنجا كه درنگ و ادامه ي زندگي مشكل شد. به ناچار عده ي زيادي خانه و ديار را به قصد اماكن دور دست ترك كردند. در اين اَوان يعني سال 1216 قمري، يكي از علماي بحرين اوضاع و احوال بحرين و روزگار خراب و درهم و برهم شيعيان را به حكومت بوشهر كه شيخ عبدالرسول خان آل مذكور بود، نوشت. شيخ عبدالرسول خان نيز جريان را به اطلاع حكومت فارس گزارش داد. امّا متأسفانه به سبب خرابي دستگاه و از هم پاشيدگي كسي جوابي نداد. شيخ حسن با عده اي از خويشان و كسانش در همين تاريخ به بوشهر آمد و متوطن گشت.
منبع: به نقل از كتاب "البحرين"
شيخ حسن آل عصفور اولين رهبر مردمي در مقابله با اشغال جنوب ايران توسط دولت انگليس:
«... از فارس خبر رسيد كه جهازات جنگي دولت انگليس داخل خليج فارس گرديد و يك فروند كشتي آنها در برابر بوشهر آمد و پانصد نفر سرباز از كشتي پياده شد در [محله] كوتي كه خانه باليوز انگليسي است منزل نمودند و جناب شيخ حسن مجتهد آل عصفور و شيخ سليمان برادر زاده آن جناب و باقر خان تنگستاني با اهالي بوشهر ازدحام نموده تمامي سربازها و باليوز را از شهر اخراج نمودند و چندين نفر از طرفين كشته گشت، پس اهل جهازات انگليس جزيره خارگ را تصرف نمودند و هر يك من غله و علف را به چهار برابر بها خريدند، در جزيره خارگ انبار نمودند و سردار آنها گفته اگر سپاه ايران از تسخير هرات دست بر ندارند تمامي سواحل فارس بلكه تمامي مملكت فارس را تصرف خواهيم كرد.»
اين نكته بيانگر اين مطلب است كه در نخستين مداخله و تصرف بوشهر، مردم بوشهر به رهبري و سركردگي يك نفر روحاني و مجتهد عالي مقام، توانسته اند متجاوز را از خاك پاك ميهن اسلامي خود بيرون اندازند.
منبع: فارسنامه ناصري، ج1، ص 776 در ذكر وقايع سال 1254 قمري
مقبره شيخ حسن آل عصفور در منزل آن جناب [مجلسي آل عصفور]:
زيارت مرقد شيخ حسن آل عصفور:
بعد از ظهر روز پنجشنبه 24/خرداد/1387 و قرائت فاتحه در مجلسی آل عصفور
شيخ محسن آل عصفور در مقابل در ورودی مجلسی آل عصفور.
|
از سمت راست: آقايان حجه الاسلام شيخ محسن آل عصفور, مهندس عليرضا جويبار و دکتر شهريار عصفوری؛ در جوار مرقد عالم ربانی شيخ حسن آل عصفور. |
نکته
حائز اهميتی که سينه به سينه در خصوص مراتب معنوی اين عالم ربانی نقل
گرديده اين است که هنگام وفات, سازه موجود بر روی مزار ايشان از آب دريا
به ساحل بوشهر می رسد بدون اينکه هيچ آثاری از فرستنده آن رؤيت شده باشد و
يا گزارشی مبنی کشتی حامل آن دريافت شده باشد!
منبع:
http://www.al-asfoor.com/farsi/index.php?list=2&part=1
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر