Translate

نوحه های بوشهری


 نوحه خوانی و مداحی در استان بوشهر از جایگاه والایی برخوردار است و با شور و هیجان خاصی برگذار می شود مداحان در بوشهر بسیار مورد احترام هستند و در دل مردم جای دارند این نوع سینه زنی که معروف است به سینه زنی بوشهری یا سبک چلاب یا سبک واحد است. 
مرحوم بخشو

از زمان ناخدا عباس در یانورد شروع شد و در شهرهای دیگری چون خوزستان رواج یافت و حتی به کشورهای عربی مثل کویت و بحرین و شهرهای مثل بصره عراق رفت و با کمی تغییر در این شهرها شاهد هستیم.
از افراد سرشناس در زمینه نوحه خوانی مانند: ناخدا عباس دریانورد، جهان بخش کردی زاده (بخشو)، گراشی، ناخدا (دشتی فرد)، ایمان میرشکاری و ... می باشند.

مرحوم بخشو
 
مراسم سنج دمام در بوشهر: 


پیدایش این سازها در بوشهر به خاطر نزدیکی بوشهر به کشورهای عربی بوده و مسافرت های بوشهری ها به کشورهای افریقایی و وجود اقوام عرب و افریقایی که به بوشهر می امدنده اند و در سالهای قدیم بوشهر یکی از مهمترین شهرهای  تجارت برده بوده است .

اما به علت مهاجرت و ارتباط زیاد مردم بوشهر با خوزستان این نوحه ها و مراسم ها در اهواز و آبادان و خرمشهر و ... جای زیادی باز کردند ولی همراه با تغییراتی شدند. در بندرعباس نیز صدای سنج و دمام پخش شنیده می شود ولی مرکز آن را از استان بوشهر تا آبادان در نظر بگیرید.


چاوشی خوانی
چوشی خوانی یا چاوشی خوانی از جمله دیرینه ترین موسیقی رایج در بوشهر بوده است .چاووشی خوانان برای اگاهی مردم در هنگام بدرقه یا استقبال زایرانی که به زیارت مکه معظمه و عتبات عالیات می روند اشعاری را با اوازی خاص سر می دهند.
نمونه یا از اشعار چاوشی خوانی:

بر مشامم می رسد هر لحظه بوی کربلا
در دلم ترسد بماند آرزوی کربلا
تشنه آب فراتم ای اجل مهلت بده
تا بگیرم در بغل قبر شهید کربلا


برای اطلاعات بیشتر به کتاب اهل ماتم نوشته محسن شریفیان رجوع کنید.

منبع:
http://www.dashtiha.blogfa.com/post-201.aspx

هیچ نظری موجود نیست: